پژوهشگر لرستانی عنوان کرد:

جریان کشکان، جریان زندگی ست

بایستی تلاش شود روستاهایی که در جوار رودخانه کشکان هستند و یا به نوعی از رودخانه کشکان استفاده می کنند با استفاده از تسهیلات خوداشتغال زایی به سمتی بروند که صنایع کوچک وارد روستاها شده تا به نوعی ایجاد اشتغال بشود.

۲۰۲۲۰۷۱۰ ۰۱۳۶۴۹نورالدین درمنان، پژوهشگر لرستانی طی یادداشتی که برای گفتار ما ۲۴ ارسال نمودند، گفت: ابتدا امیدواریم نزولات جوی به برکت خدا امسال زیاد بوده و مردم با مشکل خشکسالی مواجه نباشند ولی اگر خدایی نکرده، احیاناً نزولات جوی کاهش پیدا کرد و به نوعی رودخانه کشکان دچار تنش آبی شد بایستی از همین الان کشت محصولاتی که در مقابل کم آبی مقاوم هستند را توسط دستگاه های مرتبط خصوصاً سازمان جهاد کشاورزی معرفی و جایگزین محصولات آب دوست کنیم. در نحوه آبیاری نیز به سمت قطره ای کردن رفته و برنامه ریزی منظمی جهت جلوگیری از حفر چاه های غیرمجاز، ساماندهی موتور تلمبه های مجاز و استفاده  بهینه  از آب موجود را داشته باشیم، لذا از همین الان اطلاع رسانی کرده و مردم را قبل از اینکه شروع به کشت بکنند در جریان امور قرار بدهیم، چون اگر کشت صورت بگیرد آن موقع جلوگیری از آن باعث ضرر و زیان به مردم می شود پس یادآور می شود قبل از کشت که عمدتاً کشت پاییزه مدنظر است بایستی به مردم اطلاع رسانی و آموزش های لازم داده شود تا بر اساس آن میزان حق آبه ای که آب منطقه ای لرستان برایشان در نظر می گیرد استفاده کنند. در این خصوص الگوی مصرف آب هم بایستی به یک فرهنگ عمومی تبدیل شده و این برنامه کوتاه مدت ماست.  تلاش شود با کمک خود مردم این اتفاق افتاده، چون هر پروژه ای انجام بگیرد لازمه اش مشارکت آحاد مردم است. در خصوص برنامه میان مدت بایستی تلاش شود روستاهایی که در جوار رودخانه کشکان هستند و یا به نوعی از رودخانه کشکان استفاده می کنند با استفاده از تسهیلات خوداشتغال زایی به سمتی بروند که صنایع کوچک وارد روستاها شده تا به نوعی ایجاد اشتغال بشود. البته برای این امر لازم است افراد کارآمد شناسایی، مهارت های لازم توأم با آموزش های مورد نیاز داده شود و بانک های عامل نیز تسهیلات ارزان قیمت در اختیار مردم قرار بدهند تا متناسب با نیاز منطقه به سمت صنعتی شدن حرکت کنیم، تا شاید روزی ارزش آب بیش از آن چیزی باشد که اکنون صرف مصارف کشاورزی می شود.

در برنامه دراز مدت، آن چیزی که مشاهده می شود این است در تابستان گذشته با مشکل کم آبی و خشکسالی مواجه بودیم و بعضی از جاها رودخانه کشکان واقعاً خشک می شد که با تدبیر استاندار محترم و با پیگیری ایشان، مدیرعامل آب منطقه ای استان موظف شدند متناسب با نیاز کشاورزان حوزه رودخانه کشکان، دریچه ی سد ایوشان را باز کرده تا از این ذخیره ای که خود حاصل بارش باران در زمستان و فصول بارندگی بود استفاده شود و این کار خیلی به کشاورزان منطقه ما کمک نمود، بطوریکه آبی که الان در رودخانه کشکان جاری ست بخش عمده اش مربوط به همان سد ایوشان می باشد، البته این سد برای مصارف این منطقه طراحی نشده است و تنها بنا بر ضرورت برای امسال به صورت اضطراری جهت رفع خشکی رودخانه کشکان استفاده شد. بنابراین بایستی برای استفاده کشاورزان حاشیه رودخانه کشکان، اقدام مشابهی انجام بگیرد و یکی از راهکارهای مناسب، استفاده از سدهای مخزنی برای این جور مواقع ضروری ست. سدهای چولهول و مادیان رود مطالعات اولیه شان انجام گرفته و می طلبد در احداث آنها تسهیل و در دستور کار قرار بگیرند، تا در آینده و در صورت وقوع خشکسالی و احیانا کم آبی مجدد رودخانه کشکان، از ذخیره آنها استفاده بشود. حال اگر به این مسائل توجهی نشود و دستگاه های متولی و مرتبط اقدامی نکنند و یا با تنش آبی رودخانه کشکان مواجه شویم، چون عمدتاً معاش روستاهای حاشیه کشکان رود، از خرم آباد و چگنی گرفته تا به سمت خوزستان از طریق کشاورزی تأمین می شود به ناچار با پدیده ی مهاجرت مواجه خواهیم شد و مردم جهت تأمین معاش ناچار به ترک منطقه خواهند شد که پی آمد آن، شهرستان مبدأ از نیروی انسانی کارآمد تهی و منطقه ی مقصد دچار مشکل حاشیه نشینی با آن تبعاتی که خود به دنبال خواهد داشت، می شود. بنابراین امیدواریم با برنامه ریزی دقیق، احداث سدهای مخزنی و ایجاد صنایع کوچک در بین روستاهای همجوار کشکان تصویب شده، تا مردم ما به جای مهاجرت، از وضع درآمدی خوب و قابل قبولی برخوردار شده و این موضوع اصلی اقتصاد مقاومتی مورد تأکید مقام معظم رهبری و همچنین دولت تدبیر و امید می باشد که در آن روستاها به عنوان قشر مولد، نماد عینی اقتصاد مقاومتی بوده و اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی همان توجه به معیشت مردم و از اولویت های مدیریت ارشد استان می باشد.

* نورالدین درمنان فرماندار سابق شهرستان های پلدختر، چگنی، رومشکان و دلفان می باشد.